Republica Elenă

Recomandări privind călătoriile și rezidența în Republica Elenă

Consulatul General al României la Salonic doreşte să contribuie la o informare mai bună a cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Grecia. Pentru prevenirea apariţiei unor situaţii neplăcute, recomandăm informarea asupra legislației elene, în special pe aspecte care vizează transportul auto, legea vamală, condiții de muncă etc., date fiind particularitățile statului elen care trebuie respectate.

Alegerea Greciei ca destinație de călătorie presupune:

•   Să dețineți pașaportul sau cartea de identitate românească valabile.

•   Să aveți la dumneavoastră cardul european de sănătate sau să încheiaţi o asigurare de sănătate înainte de plecarea din România. Citiți cu atenție informațiile cuprinse în polița de asigurare, luați cu dvs. coordonatele firmei de asigurări și,  totodată, informați-vă rudele cu privire la datele cuprinse în polița de asigurare. Dacă urmați un tratament medical, asigurați-vă că aveți suficiente medicamente și rețeta prescrisă de medic. Medicamentele trebuie transportate în ambalaj original.

•    În cazul în care călătoriți în Grecia cu un minor, vă recomandăm să accesați site-ul Inspectoratului General al Politiei de Frontieră pentru a vă informa cu privire la documentele necesare la ieșirea din țară (www.politiadefrontiera.ro).

•    Dacă aveți rezidența în Grecia și doriți să vă aduceți mașina personală din România, trebuie să știți că la momentul intrării pe teritoriul Greciei, trebuie să vă prezentați la biroul vamal din orașul unde aveți rezidenţa în maxim a 15 zi din luna următoare sosirii în Grecia pentru a plăti taxele vamale, iar cu dovada plații trebuie să vă prezentaţi pentru a înmatricula autoturismul în Grecia (file:///C:/Users/consul/Downloads/autokinita_oximata_forologia_2017.pdf). Recomandăm să verificaţi costurile necesare înmatriculării mașinilor.

În cazul în care conduceți un autoturism care nu este proprietatea D-voastră, trebuie să dețineți un contract de comodat autentificat la notar prin care puteți folosi autoturismul, tradus în limba greacă sau în limba engleză, în cazul în care tranzitaţi mai multe ţări.

•    În cazul în care sunteţi arestat în Grecia, trebuie să ştiţi că aveţi dreptul la un avocat și la un traducător din oficiu, precum și dreptul de a informa oficiul consular ori familia. Recomandăm să decideți asupra informării oficiului consular.

•    În cazul în care vă confruntaţi cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar) puteţi contacta Consulatul General al României la Salonic la telefonul de urgență: +30 6906 479076.
•    Recomandăm cetăţenilor români care intenţionează să muncească în Grecia să dețină mijloace de subzistență necesare, inclusiv să aibă asigurate biletele de călătorie pentru întoarcerea în ţară, în eventualitatea în care nu vor reuși să găsească un loc de muncă. Să dețină toate informațiile privind firma angajatoare, condiţiile de angajare/muncă și cazare. Să evite intermediarii şi să apeleze la instituțiile abilitate care oferă informații cu privire la condiţiile de lucru din statele membre UE: Ministerului Muncii și Justiției Sociale din România sau Agenţiei Naționale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
•    Să verificați dacă la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente: ţara de reşedinţă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, de locuit, condiţiile de protecţie socială. Contractul de muncă sa fie tradus în limba română pentru a înțelege condițiile și clauzele la care vă supuneți.

•    Recomandarea misiunii diplomatice din Salonic este ca toți cei care doresc să muncească în Grecia, să NU accepte prestare niciunei munci, fără a avea în prealabil un contract semnat.

În cazul călătoriilor cu autoturismul sau autocarul:

  • Taxele pentru autostrăzi: Taxele pentru autostrăzi în Republica Elenă, variază, în funcţie de lungimea tronsonului utilizat.

Exemplificare:

 Între orasele Salonic si Atena, pe o distanță de aproximativ 520 - 570 de km, taxele de autostradă sunt de 30 euro.

 

  • Limitele maxime de viteză: Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este 130 km/h. Atenţionăm cetăţenii români să acorde maximă atenție indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei.
  • Sunt afișate indicatoarele de limitare de viteză pe partea din dreapta a sensului de mers, iar pe unele tronsoane și pe spațiul de siguranță între benzile de mers Sunt prevăzute limitări până la 80 km/h, în funcție de condițiile de drum, trafic, meteo, lucrări

 

  • Atenţionăm cetăţenii români să respecte intocmai limitele de viteza semnalizate de indicatoarele rutiere;

 

.         Tabel  limită  de viteză admisă în Republica Elenă

 

Tip de vehicul

În afara localităţilor

În interiorul  localităţilor

 

Autoturism

 

90-130 km/h

50 km/h

Autocar

80-100 km/h

50 km/h

Autocar supraetajat

70-80 km/h

50 km/h

 

Depășirea vitezei legale cu peste 20 de km/h se pedepsește cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 de km./h amenda este de 350 euro si reţinerea permisului pentru 60 de zile. (Art. 20 din Codul Rutier).

 

  • Detectoare radar sau aparatură anti-radar:

 

NU CĂLĂTORITI ÎN GRECIA AVÂND ÎN AUTOTURISMUL DUMNEAVOASTRĂ APARATURĂ DE DETECTARE RADAR, SAU ALTE SISTEME DE DETECTARE RADAR!!

FAPTUL CĂ DEŢINETI ÎN AUTOTURISM, CHIAR ŞI ÎN TORPEDOU SAU ÎN PORTBAGAJ A UNOR ASEMENEA VĂ EXPUNE LA SANCȚIUNI.

Legea elenă interzice cu desăvârşire folosirea, dar şi simpla posesie în autoturism a unor aparate antiradar, detectoarelor antiradar, alte sisteme de depistare a radarelor.

In acest sens, RECOMANDĂM cetăţenilor români care călătoresc în Republica Elena sa NU deţină in autoturisme detectoare antiradar, aparate antiradar sau alte sisteme de acest gen.

Deţinerea sau folosirea detectoarelor antiradar şi aparaturii antiradar este sanctionata de art. 103 din Codul Rutier elen cu o amenda de 2.000 euro, reţinerea permisului de conducere pănă la 30 de zile, confiscarea actelor autoturismului şi a placuţelor de înmatriculare pana la 60 de zile.

 

- Parcarea: Parcarea în locurile interzise se sancţionează cu amendă cuprinsă între 40 -150 euro, la care se adaugă RETINEREA placuţelor de înmatriculare până la 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

A T E N T I E:

Poliţia elenă aplică amenzi şi poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru:

Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;

Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;

Depăşirea şi incălcarea linei continue;

Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;

Nerespectarea semnalelor semaforului;

Oprirea pe autostradă in locuri neamenajate;

Condusul pe contrasens.

 

MENȚIUNE

In cazul in care cetatenii romani sunt opriti de agentii de circulatie ai politiei elene, recomandam sa se manifeste tact si bunavointa la solicitarile autoritatilor de prezentare a documentelor auto si de identitate.

Recomandam cetatenilor romani sa se abtina de la orice atitudine agresiva, nervozitate, in raport cu autoritatile elene.

 

A T E N Ț I E: Cetăţenii români şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene pot circula timp de 6 luni in Republica Elenă cu autoturisme înscrise în Romania (sau în statele membre), dacă sunt turişti şi nu au reşedinţă legală în Republica Elenă. Nerespectarea prevederilor legale în această privinţă atrage confiscarea autoturismului şi aplicarea unei amenzi între 4.000 si 6.000 euro.(Legea  nr. 2960/2001, modificata prin Legea nr.3453/2006).

 In acest sens, recomandăm cetatenilor romani sa pastreze chitantele de plata bulgare pentru autostrazi si drumuri nationale, in cazul in care este nevoie de a se proba ca la acea data autoturismul nu se afla pe teritoriul elen.

 

MENTIUNE:

1.Recomandăm cetățenilor români să se informeze din timp asupra posibilelor restricții de trafic terestru impuse de autoritățile elene și bulgare pe ruta Bulgaria-Grecia, avand in vedere ca pe tronsonul de drum ce leaga Bulgaria de Grecia este posibil sa fie efectuate lucrari la constructia autostrazii.

2. Recomandăm cetățenilor români să se informeze din timp asupra restrictiilor de trafic terestru, aerian, naval ce pot fi impuse de autoritatile elene ca urmare a unor potentiale actiuni de protest (greve) care au ca obiectiv blocarea unor portiuni de autostrada si drumuri nationale.

 

Siguranţă şi criminalitate

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

Cetățenilor români li se recomandă să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, numerar, cărţi de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în autoturisme.

Autoturismele trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, se recomandă atenţie asupra bagajelor, pe întreaga durată a călătoriei.

 

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă să fie contactată poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.

 

CONTACTE UTILE

 

Poliție: număr de urgență: 100, informații în limba engleză, franceză sau germană: 0030 2310 554 871

Primăria Salonicului: 0030 2310 877 777

Autogara (KTEL): 0030 2310 595 408

Spitalul Ippokrateio: 0030 2310 837 921

Spitalul Papanikolaou: 0030 2310 357 602

Spitalul Ahepa: 0030 2310 993 310, 0030 2310 993 111

Spitalul Agios Dimitrios: 0030 2310 969 100, 0030 2310 203 121

Spitalul Gennimatas: 0030 2310 211 221, 0030 2310 211 323

Aeroportul Makedonia (informaţii turişti): 0030 2310 471 170, 0030 2310 473 212

Olympic Aiways Thessaloniki: 0030 2310 368 311

Aegean Airlines Thessaloniki: 0030 2310 280 050

Portul Salonic: 0030 2310 593 120

 

Orasul Halkidiki

 

Spitalul din Polygyros: 0030 2371 024 021

Poliția turistică: 0030 2371 021 646

Pompieri: 0030 2371 022 644

Căpitănia portului Nea Moudania: 0030 2373 021 172

Căpitănia portului Ierissos: 0030 2377 022 666

Primăria Kassandra: 0030 2374 022 209

Primăria Polygyros: 0030 2371 021 220

Primăria Sithonia: 0030 2375 022 922

Primăria Moudania: 0030 2373 021 268

Autogara din Polygyros: 0030 2371 022 309

Autogara din Nea Moudania: 0030 2373 021 228

Autogara din Kassandreia: 0030 2374 022 214

Asociația Hotelierilor din Halkidiki: 0030 2351 037 219

 

Orasul Katerini

 

Primăria Katerini: 0030 2351 350 407

Poliția Katerini: 0030 2351 350 490

Prefectura Pieria: 0030 2351 069 100

Asociația Hotelierilor din Katerini: 0030 2310 429 020

 

 

Pentru Muntele Athos

 

Biroul pentru pelerini (Salonic): 0030 2310 252 575, 252 578

Biroul pentru pelerini (Ouranopoli): 0030 2377 071 421

Căpitănia portului Ouranopoli: 0030 2377 071 248

Căpitănia portului Dafni: 0030 2377 023 222

Program de lucru cu publicul în data de 24 ianuarie 2020 - Ziua Unirii Principatelor Române

18.01.2020

În conformitate cu dispoziţiile legale, Consulatul General al României la Salonic nu va avea program cu publicul în data de 24 ianuarie 2020, Ziua Unirii Principatelor Române. Vă…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar…

Atenționare de călătorie– Fenomene meteorologice nefavorabile

07.01.2020

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Republica Elenă în legătură cu menținerea unor restricții, respectiv …